PERMACULTURE

Gylleboverket använder ofta permakultur både som arbetsredskap och som etisk utgångspunkt. 

Vad är permakultur?

Permakultur är ett verktyg och system som hjälper oss att planera och hantera både landbaserade och sociala projekt och syftar till att skapa positiva avtryck i världen. Permakultur handlar om att bygga upp hållbara system i våra liv. Grunden till permakultur ligger i att lära av naturen och härma dess principer och vilar på en grundetik som är omsorg om jord, omsorg om människor och en rättvis fördelning.

Permakultur på Gylleboverket
– arrangemang för en hållbar värld.

På Gylleboverket har en liten skogsträdgård börjat ta form och i många av projekten som görs på platsen används social permakultur som ett sätt att integrera besökare och deltagare och skapa en levande mötesplats för viktiga samhällsfrågor.

Gylleboverket arbetar i samarbete med Gylleboverket Resiliens på Lilla Skräddarröd Gård- en permakulturgård 2 km från Gylleboverket. På gården finns flera Skogsträdgårdar, här anläggs också just nu en av Sveriges första nötodlingar med flera hundra träd av valnöt, mandel, äkta kastanj & hassel.  På gården är Gylleboverkets residency där  de konstnärer och artister som besöker eller arbetar på Gylleboverket under en tid har möjlighet att bo. Gården tar emot wwoofare (internationellt nätverk för volontärarbete på ekologiska gårdar), volontärer som vill bo & arbeta på platsen för att lära sig mer om ekologisk odling, bygge och permakultur. 

Permakulturläre- Jona Elfdahl är en av 12 diplomerad permakulturlärare i Sverige. Etta Säfve arbetar just nu med sitt diplomarbete och gick sin första PDC, certifierad permakulturdesign kurs i England 2018. De arbetar både med gården Lilla Skräddarröd gård parallellt med sitt arbete på Gylleboverket.

De håller årligen en 2 veckor lång grundkurs i Permakultur (PDC), certifierad permakulturkurs i samarbete med Helena von Bothmer från Kosters Trädgårdar samt kortare kurser och temadagar i både landbaserad och social permakultur.

Gylleboverket anordnar tankesmedjor, kurser & festivaler för en hållbar värld:


2022


FÖRELÄSNINGSSERIE & TANKESMEDJA 2022

7 föreläsningar om omställning mellan Maj-September

Tisdagar kl 18.30  på Gylleboverket. inkl. soppa

17 maj Roland Paulsen Docent i sociologi & författare bland annat till En studio i oro , Vi bara lyder och Arbetssamhället. Roland ställer sig här bland annat frågan-  Varför ser det av allt att döma ut som att oron i samhället ökat under senare tid?

7 juni  Susanne Langer. Frihetskämpe, och en av ledarfigurerna i re-evaluating counseling rörelsen i Danmark om på gräsrotsnivå arbetar för att eliminera förtryck.Susanne har också arbetat med vår mänskliga rätt till kreativitet, hur viktig den ärför ett levande friskt samhälle.

28 juni Inger & Nikolas  Berg. Ekopedagoger, folkbildare, kreatörer som arbetar för att skapa rum för lärande och utforska hållbara relationer med naturen,omvärlden och varandra.

5 juli Hanna Sjöstrand. Konstnär, arbetar bland annat med måleri och performance. I sitt arbete går hon upp i olika koncept för att genomgå transformationer.

9 aug. 2022 Martin Hultman. Professor och forskningsledare på Chalmer och författare med ämnen som bland annat klimatförnekelse, naturens rättigheter och ekologiska maskuliniteter.

13 aug. Stig-Olof Holm. Docent i ekologi, lektor för instutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå Universitet. Som avslutning av denna kväll är det också en konsert med Elena Martinez.

6 sep. Rabota. Konstnärsgrupp med rötter i Vitryssland, Ukraina, Tyskland, tidigare baserade i Moskva, men som nu verkar i exil. I sitt konstnärskap utforskar de dialogen och okunskapen.

Mer info & biljetter hittar du här


1 DAGS KORTKURSER 2022

på Lilla Skräddarröd Gård & Gylleboverket i samarbete med Holma Folkhögskola

Gratis, föranmälan krävs

Introduktion till SKOGSTRÄDGÅRDSODLING 14 Maj kl 9-17 Mer info & anmälan

Introduktion till SVAMPODLING 21 Maj kl 10-15 Mer info & anmälan

Introduktion till PERMAKULTUR 14 augusti kl 9-17 Mer info & anmälan


PERMAKULTUR KURS (PDC )

2 veckors Kurs i landbaserad & social permakultur.

Med Helena von Bothmer, Jona Elfdahl & Etta Säfve

På Lilla Skräddarröd Gård/Gylleboverket & Kosters Trädgårdar, Sydkoster.

2 veckor, 2 platser, uppdelat på 2 tillfällen September 2022 & April 2023

Fullföljd kurs ger ett permakulturdesign certifikat.

Mer info och anmälan: HÄR 


TEMADAG ORDET 2022

– den existentiella dimensionen av klimatkrisen

Lördag 18 Juni kl 14-21

samtal & performance

MEDVERKANDE:

Biskop KG Hammar

Poet Mats Söderlund

Paleoekolog Anna Broström

Moderator: Gudrun Schyman

Performance av DAN SCHYMAN & HERMAN MUNTZING

Interaktivt middagsperformance av GYLLEBOVERKET (med Jona Elfdahl, Etta Säfve, Mauritz Tistelö, Klara)

Entré 150 kr
Anmälan till korsdragpaosterlen@gmail.com
Arrangeras i samarbete med Föreningen KORSDRAG på Österlen & FOLKUNIVERSITETET

TEMADAG VATTEN 2022

22 Juni kl. 10-18 . Fri entré. Lunch & fika finns till reko priser.

workshops & samtal- skörda regnvatten, bevattning, tankar om vatten utifrån permakultur, performance, dokumentärfilm med regissörssamtal

MEDVERKANDE: 

Ingerid Frang (NO) & Rune Secher (DK), Arkitekter/konstnärer
Lars Noväng, konstnärMax Jamieson, rådgivare i energifrågor för lantbrukare

Dokumentärfilmare Tina-Marie Qwiberg visar filmen Efter Floden

Gylleboverket konstnärsgrupp

Klimatinitativ Simrishamn
Österlens Vattenråd

Program hittar du här-


ECOCAMP 2022

ALL MY RELATIONS: Eco-Pedagogy, Self-Cultivation and Transformative Performance Practices, at Gylleboverket, Skåne, Sweden 

2–4 September 2022. 

A three-day intensive transdisciplinary workshop event that explores the potential of performative practices to trigger transformation in human behavior and an ecological awareness.  The workshop invites artists, researchers and pedagogues dealing with ecology, non-human encounters and sustainable development to bring their questions to a laboratory designed to bridge the gap between art, research and everyday life.

Open for application on 19 April. More information & Application here.

Organized jointly by Agenda 2030 Graduate School (Lund University), Öresund Collegium for Artistic Research (Malmö Theatre Academy, Lund Unversity), and Gylleboverket a center for ecological art and activism located in the Skånish countryside.

FRÖ, PLANT & ODLINGSTANKAR -UTBYTARDAG 2022

Lördag 26 Mars 12-16. Fri entré

Välkomna!


2021


21 Augusti 2021 – KORTKURS- INTRODUKTION TILL SKOGSTRÄDGÅRDSODLING

1 – dags kortkurs

kl. 10.00 -16.00. Gratis. Föranmälan krävs- mer info & anmälan här

På Lilla Skräddarröd Gård & Sophiaskolan, Rörum

Ett samarbete mellan Gylleboverket, Sophiaskolan & Holma Folkhögskola

4 September 2021 KORTKURS- INTRODUKTION TILL PERMAKULTUR. En dag för dig som vill veta mer om Permakultur och hur vi kan arbeta för en hållbar värld med omsorg om jord och människa. På Lilla Skräddarröd Gård & Gylleboverket.

Samarbete mellan Gylleboverket & Holma Folkhögskola. Till Anmälningsförmulär 1 dags introduktion. 

Lärare Jona Elfdahl & Etta Säfve. Kursen innehåller både teori och praktik och är kostnadsfri och vänder sig i första hand till människor i närområdet.

20-26 September 2021 samt 25 April-1 Maj 2022 – PDC, Permakultur design kurs, (klicka på länken för mer info)

2 veckors certifierad grundkurs i permakultur (PDC)

(lärare: Jona Elfdahl, Helena & Stefan von Bothmer & Etta Säfve) Kursen hålls 1 vecka på Lilla Skräddarröd gård/Gylleboverket & 1 vecka på Kosters Trädgårdar, Bohuslän. En vecka på hösten & en på våren. Mellan kurstillfällena är det självstudier. Kursen ger dig ett certifikat som Permakulturdesigner.

Anmälningsformulär 2 veckors PDC:

10 September 2021 Temadag – Den existentiella dimensionen av klimatkrisen. Konst, samtal & mat. Scensamtal med Mats Söderlund, Anna Broström, Martin Hultman. Moderator Gudrun Schyman. I samarbete med Jerusalem i Skåne

2020 Skogsträdgårdsodling. Temadag. Lärare Jona Elfdahl. I samarbete med Holma Folkhögskola.

På Lilla Skräddarröd gård. Fullbokad

2020 Kurs i Social Permakultur. Lärare Hans Ryding. På Gylleboverket. Fullbokad

2020 Tankesmedja. 1 Augusti.  Workshops, föreläsningar, konst & samtal om hållbarhet för människa och natur i år med fokus på samarbeten och konflikter och att lära av naturen. På Gylleboverket.

2020/21 PDC, Permakultur design kurs, 2 veckors certifierad grundkurs i permakultur (PDC) (lärare: Jona Elfdahl & Helena von Botmer) Kursen hålls på Lilla Skräddarröd gård/Gylleboverket & Kosters Trädgårdar, Bohuslän.
Kursen i två delar. Fullbokad

Del 1. Kosters Trädgårdar, Koster, Bohuslän Sept. 2020
Del 2 Gylleboverket/Lilla Skräddaröd gård, Österlen, Skåne Maj 2021 

2019/20 PDC, Permakultur design kurs, certifierad 2-veckors grundkurs i permakultur,  (lärare: Jona Elfdahl & Helena von Bottmer) Fullbokad

2019 Holistisk nötodling  Temadag (lärare Jona Elfdahl) 2 tillfällen Juli, Augusti.. På Lilla Skräddarröd gård. Fullbokad

2018 Tankesmedja. 3 dagar med Workshops, föreläsningar, konst & samtal om hållbarhet för människa och natur. Tankesmedjan hålls vart annat år. På Gylleboverket.

2018 Social Permakultur. Workshop (lärare: Helena von Bothmer). Del av Tankesmedjan. 

2016 Aquaponics. Workshop (Lärare: Tuve Louise Lundberg). Del av Hållbarhetsfestivalen.

2016 Bygg med stampad jordlera. Workshop  (lärare: Markus Beskow) Del av Hållbarhetsfestivalen.

2016 Hållbarhetsfestivalen ” Det löser sig” .2016 hölls den stora lösningsinriktade hållbarhetsfestivalen på Gylleboverket med  konst, film, föreläsningar, workshops.

2013 Bilmekarkurs för kvinnor. (lärare: Anna Pirata) Del av perfomancefestivalen

blåb.