IF I WERE A BOY

2018

IF I WERE A BOY
Teatr Weimer på Mitt Möllan, Malmö

Rum & video: Etta Säfve, Textkoncept: Jörgen Dahlqvist. Regi: Liv Kaastrup Vesterskov  Kostym: Katrine Hoffmann och Maria Sloth Ljud- och ljusdesign: Mattias Alheim Medverkande på scen: Carl Gustavsson och Viktor Nyström Sköld

if-i-were-2.jpg

videostill från video.

Teatr Weimar ger nyskriven föreställning om den svenska maskuliniteten. Urpremiär 28 februari på Mitt Möllan i Malmö.

Beyonce sjunger i en låt: ”If I were a boy I think I could understand how it feels to love a girl ”, men det verkar inte vara så enkelt – sångaren Ola Salo menar i ett program på SVT att den traditionella bilden av hur en man ska vara är förtryckande och ofri: ”Jag skulle önska att det inte finns en bestämd definition på vad manlighet är. Det är bara begränsande”.

I föreställningen ”If I Were a Boy ” möts det personliga och det strukturella i en diskussion kring maskulinitet. Utseendefixering har blivit ett sätt att förklara varför män idag inte klarar av att leva i relationer. De känner sig ratade. Hela diskussionen består alltså av män som menar att de är under attack och att de därför måste försvara sig med alla medel för att upprätthålla maktordningen.

På scen står skådespelarna Carl Gustavsson och Viktor Nyström Sköld som i regi av Liv Kaastrup Vesterskov undersöker bilden av den svenska mannen. Detta görs genom en lek med teaterns rolltagande och med utgångspunkt i ett collage, skrivit av dramatikern Jörgen Dahlqvist, bestående av texter av Franz Wedekind, William Shakespeare och Henrik Ibsen samt med citat från bl.a Judith Butler, Kathy Acker och Roland Barthes.

Produktionen är en fristående fortsättning på Pusher 4 som hade premiär på Warehouse9 i Köpenhamn i höstas. Där Pusher 4 använde sig av det danska filmundret för att undersöka dansk maskulinitet.
Nu sätter vi den svenska mannen under lupp för att genom teatern som lek vrida och vända på idén om vad det innebär att kalla sig man i dagens Sverige.

I Pusher 4 arbetade Weimar liksom här i samarbete med Gylleboverkets konstnärer Etta Säfve & Jona Elfdahl.

URPREMIÄR: 28 februari på Mitt Möllan, lokal 19 (entré Bangatan)
SPELPERIOD: 28 februari – 9 mars 2019
BILJETTER: https://www.kulturcentralen.nu/evenemang/if-i-were-a-boy

Textkoncept: Jörgen Dahlqvist. Regi: Liv Kaastrup Vesterskov Rum: Etta Säfve. Kostym: Katrine Hoffmann och Maria Sloth Ljud- och ljusdesign: Mattias Alheim Medverkande på scen: Carl Gustavsson och Viktor Nyström Sköld

53423745_10155700514747820_8966561163244470272_o

Carl Gustavsson & Viktor Nyström Sköld